DOCA, ZEMLJA MURALA

Ako vam kažem Emilija-Romanja, šta vam pada na pamet? Neki će odgovoriti Bolonja, drugi Maranelo (Modena) poznato po tome što je sedište Ferarija od 1943. godine, treći Ravena, grad u kome je sahranjen pesnik Dante Aligijeri. Ja želim da vam predstavim jedan mali srednjovekovni zaseok, nedaleko od Bolonje i samo 6 km od Imole, koji nije mnogo poznat u inostranstvu, ali je jedno od najlepših zaseoka u Italiji. Pričamo o Doci, mestu koje je jedinstveno zahvaljujući brojnim muralima koji ga čine nezaobilaznom destinacijom za ljubitelje umetnosti. Zahvaljujući „Bijenalu Muro Dipinto“, svake druge godine, počevši od šezdesetih godina prošlog veka, okupljaju se umetnici iz celog sveta koji žele da iskažu svoj talenat na zidinama ovog mesta.

Šetajući uskim ulicama Doce osećaćete se kao u muzeju na otvorenom u kojem možete videti više od dve stotine murala oslikanih na zidovima kuća i ulica koje spajaju ovaj zaseok. Svaka slika ima drugačiji i poseban stil. Ono što ih spaja je upotreba mnogih boja koje čine ovo mesto jedinstvenim u svojoj vrsti.
Lepotu i istovremeno čaroliju Doce daje činjenica da murali predstavljaju teme koje su interesantne kako za mališane, tako i za turiste koji su navikli da vikende provode sa rancem na ramenu. Kada sam bio u Doci 2018. godine bio sam prijatno iznenađen atmosferom ovde. Ljudi koji žive ovde decenijama su navikli da budu domaćini turistima i umetnicima i posvećeno im objašnjavaju značenje i istoriju koja stoji iza raznih slika. Iz njihovih reci oseća se izvestan ponos. Živeti na takvom mestu nije uobičajeno.
Doca je jedinstvena destinacija jer je upravo opisan umetnički spektakl praćen gastronomskom predstavom, jer ispod Roke Sforceske, glavnog mesta u ovom prelepom zaseoku, nalazi se Regionalna Enoteka Emilije Romanje, koja broji više od 800 etiketa odabranih vina. Pravo od Enoteke možete krenuti ‘Il sentiero del Vino di Dozza’ (Vinskom stazom Doce), gde vas čeka duga šetnja koja vam omogućava da probate vina kombinujući ih sa najboljim lokalnim specijalitetima.

Bilo da ste ljubitelj umetnosti, italijanske kuhinje ili oboje, ako je sledeće putovanje koje planirate u Italiji u Emiliji Romanji, Doca je mali italijanski biser koji se nikako ne sme propustiti.